درمان قطعی ترک زبان

ممکن است تظاهرات دهانی از نشانههای اولیهی بسیاری از بیماریها باشند. زبان عضو پیچیدهای در بدن است که علاوه بر نقش کلیدی در گفتار، در اعمال گوارشی مانند جویدن نیز نقش دارد. از این رو زبان آشکارا از تغییرات تغذیهای تاثیر میپذیرد و ممکن است تغییرات زبان از نشانههای اولیه بسیاری از کمبودهای تغذیهای باشند. یکی از این تظاهرات اولیه ترک زبان میباشد.
حال، اگر از خود میپرسید چگونه اولین نشانههای ترک زبان را تشخیص دهیم و یا از کمبودهای تغذیهای آسیب رسان به زبان جلوگیری کنیم؛ این مطلب راهنمای کاملی در رابطه با ترک زبان و علل ایجاد کنندهی آن را در کنار پیشگیری و درمان این آسیب بیان میکند. برای آگاهی کامل از موارد فوق تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
دندانپزشکی شبانه روزی شهران واقع در غرب تهران با ارائه بهترین خدمات دندانپزشکی حاضر به خدمات رسانی به شما عزیزان است
چگونه ترک زبان را تشخیص دهیم؟
ترک زبان به صورت فرورفتگی یا شیارهایی با عمق متفاوت دو تا سه میلیمتری در سطح پشتی زبان در حفره دهان مشخص میشود که معمولا بدون درد بوده و خوش خیم است. با این حال، در صورت تجمع باقیماندهی غذا در این شیارها ممکن است با تحریک زبان همراه باشد و به دنبال آن زبان دردناک شود. در بسیاری از موارد، ترک زبان به صورت اتفاقی و در معاینات روتین حفرهی دهان به ویژه در دندانپزشکی تشخیص داده میشود.چه عواملی منجر به ترک زبان میشوند؟
ترک زبان میتواند یک یافتهی اتفاقی و طبیعی در افراد جامعه باشد. این تفاوت نرمال در سطح زبان با افزایش تعداد شیارها در سطح پشتی و کناری زبان مشخص میشود. با در نظر داشتن این نکته، شیارهای عمیق تر ممکن است در افراد مسن مشاهده شده که در بیشتر موارد به صورت واکنشی و بدون علت مشخص ایجاد میشوند. در کنار این موارد طبیعی، گروهی از بیماریها ؛ مانند کم خونی فقر آهن، دیابت، پسوریازیس، بیماریهای خود ایمنی، سندرم داون، کم خونی پرنیشیوس (کم خونی بدخیم) و بزرگی زبان نیز میتوانند ترک زبان ایجاد کنند. سوء تغذیه و کمبودهای تغذیهای؛ از جمله کمبود ویتامین ب 12، فولیک اسید، آهن و زینک نیز میتوانند منجر به ترک زبان شوند. حال که به طور کامل با ترک زبان و علل ایجاد کنندهی آن آشنا شدیم؛ به بررسی اثر ویتامین ب 12 بر ترک زبان و شرایط ایجاد کنندهی آن میپردازیم.پریودنتیست کیست؟
کمبود ویتامین ب 12 و ترک زبان
ویتامین ب 12 (کوبالامین) از گروه ویتامینهای ب (B complex)، نقش مهمی در تولید گلبولهای قرمز خون، متابولیسم طبیعی سلولهای بدن، عملکرد مناسب عصبها و تولید اسیدهای چرب، آمینواسیدها و مولکولهای ژنتیکی هسته سلولها دارد. ویتامین ب 12 یکی از اجزای مهم تغذیهای است که تاثیر به سزایی در حفظ سلامت حفره دهان دارد و کاهش سطح آن با تظاهرات گستردهای در حفره دهان همراه است. افرادی که از کمبود ویتامین ب 12 رنج میبرند از مواردی مانند ترک زبان، التهاب، تورم و دردناکی زبان، احساس خارش و سوزش در زبان، گزگز و بیحسی زبان، زخمهای عود کننده در حفره دهان، التهاب و زخم شدگی لبها و اختلال چشایی شکایت دارند. لازم به ذکر است، کمبود ویتامین ب 12 در دراز مدت با علائمی خارج حفره دهان مانند کم خونی، خستگی، ضعف عضلانی، مشکلات گوارشی، آسیب به سیستم عصبی و حتی تغییرات خلق نیز همراه است.برای مطالعه :آیا جراحی دندان عقل درد دارد ؟
چرا کمبود ویتامین ب 12 ایجاد میشود؟
بدن انسان قادر به ساخت ویتامین ب 12 نمیباشد، از این رو ویتامین ب 12 باید از طریق خوراکی دریافت شود. لازم به ذکر است، ویتامین ب 12 به مقدار کافی در غذاهای گیاهی وجود نداشته و تنها غذاهایی با منشا حیوانی از نظر ویتامین ب 12 غنی هستند. کمبود ویتامین ب 12 شایع نیست، اما عدم دریافت ویتامین ب 12 مقدار کافی، سن بالا و وضعیت هایی در دستگاه گوارش که جذب این ویتامین را تحت تاثیر قرار میدهد؛ میتوانند منجر به کمبود ویتامین ب 12 شوند. بدن انسان توانی ذخیره کردن ویتامین ب 12 جذب شده از دستگاه گوارش را دارد و ذخایر بدن در کبد دو تا پنج سال باقی میمانند. از این رو، افرادی گیاه خواری که محصولات حیوانی کم استفاده میکنند یا اصلا استفاده نمیکنند؛ در دراز مدت در معرض کمبود ویتامین ب 12 میباشند. از طرف دیگر، جراحی های که با برداشتن قسمتی از معده همراه هستند، التهاب دیواره معده و یا تحلیل رفتن دیواره معده در سنین پیری، بیماری خود ایمنی بر علیه مواد مورد نیاز برای جذب ویتامین ب 12 و بدخیمی معده در مراحل اولیه از دیگر علل کمبود ویتامین ب 12 هستند که جذب ویتامین ب 12 از دستگاه گوارش کاهش میدهند. لازم به ذکر است برخی از داروها مانند مهارکنندههای پمپ پروتون؛ مثل امپرازول، لانزوپرازول و ... که به عنوان کاهنده اسید معده استفاده میشوند؛ و متفورمین که جز درمانها اصلی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 میباشد؛ با جذب ویتامین ب 12 تداخل داشته و با کاهش جذب ویتامین ب 12 همراه خواهند بود.درمان ترک زبان
همانطور که در بالا توضیح داده شد، ترک زبان پدیدهی بدخیمی نبوده و در بیشتر اوقات علامتی نداشته و اتفاقی تشخیص داده میشود. با این حال، در مرحله اول تشخیص عامل ایجاد کنندهی آن اهمیت دارد. در کنار بررسی عامل زمینهای، رعایت بهداشت حفره دهان نقش مهمی در پیشگیری و عوارض حاصل از آن دارد. مسواک زدن منظم دندانها در کنار مسواک زدن سطح زبان یا اسکراب آن از تجمع مواد غذایی در شیارها جلوگیری کرده و از ایجاد التهاب و حساسیت زبان به دنبال آن پیشگیری میکند. حال، اگر ترک زبان به دنبال کمبود ویتامین ب 12 ایجاد شده باشد مصرف مکمل ویتامین ب 12 به صورت خوراکی یا تزریقی توصیه میشود. لازم به ذکر است، مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین ب 12 از جمله گوشت، ماهی؛ به ویژه ساردین و تن، مرغ و ماکیان و محصولات لبنی مثل شیر، ماست و پنیر میتواند به بهبود سریعتر علائم کمک کند. همچنین، مصرف داروهای ضد قارچ موضعی در مواردی که التهاب و حساسیت وجود دارد میتواند از شدت علائم آزار دهنده بکاهد.
دیدگاهی وجود ندارد.