متخصص پریو کیست؟
به احتمال بسیار زیاد، تا به امروز به علت درد شدید دندان و یا بررسی سلامت دهان و دندان خود به دندانپزشک مراجعه کردهاید. معمولا، ویزیتهای اولیهی دندانپزشکی به وسیله دندانپزشکان عمومی انجام میشود؛ که خدمات گستردهای را در زمینهی ترمیم آسیبهای دندانی، پیشگیری از آنها و حفظ سلامت دهان و دندان ارائه میدهند. با این حال، ممکن است بنا به صلاح دید دندان پزشک خود به متخصص پریو یا پریودنتیست ارجاع شوید تا خدمات تخصصیتری را دریافت کنید. در ابتدا ممکن است این ارجاع اضطرابآور به نظر برسد؛ اما آشنایی با این تخصص از اضطراب شما خواهدکاست. پس، برای آشنایی کامل با این تخصص تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
معرفی متخصص پریو یا پریودنتیست
پریودنتیک یکی از شاخههای تخصصی رشتهی دندانپزشکی است. ریشهی این کلمه یونانی بوده و متشکل از دو کلمه "peri" و "odont" بوده که به ترتیب به معنای "اطراف یا پیرامونی" و "دندان" میباشد. متخصص پریو یا پریودنتیست، دندانپزشکی است که با گذراندن دورهی تحصیلات تکمیلیتر پس از اتمام دورهی عمومی دندانپزشکی، مهارت تخصصی را در پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریهای پریودنتال (اطراف دندانی) و کارگذاری ایمپلنتهای دندانی کسب کردهاست. بیماریهای پریودنتال یا اطراف دندانی به عنوان بیماریهای لثه نیز شناخته میشوند؛ که شامل بیماریهای هستند که لثهها و استخوان محافظت کننده از دندانها را تحت تاثیر قرار میدهند. معمولا درمان بیماریهای پریودنتالی که خیلی جدی نیستند و یا کارگذاری ایمپلنتهایی که سادهتر هستند؛ به وسیله دندان پزشکان عمومی انجام میشود؛ اما ممکن است آنها بیماران خود را که بیماری پریودنتال شدید و جدی داشته و یا مواردی که کارگذاری ایمپلنت پیچیده و دشوار است؛ به متخصصین پریو ارجاع دهند. اقداماتی که یک پریودنتیست انجام میدهد شامل اقدامات غیرجراحی مانند جرمگیری و از بین بردن پلاکها از عمق خط لثه و جرمگیری عمیق یا جرمگیری ریشه در کنار اقدامات جراحی مانند جراحی درمانی و زیبایی لثهها، کشیدن دندان، پیوند استخوان و کارگذاری ایمپلنت میباشد. حال ممکن است، این سوال را از خود بپرسید که چرا یا چه هنگامی به یک پریودنتیست ارجاع داده میشوید؟ علت این ارجاع در دو زمینهی تخصصی یک پریودنتیست گنجانده میشود؛ برای درمان بیماری پریودنتال یا کارگذاری ایمپلنتارجاع به یک پریودنتیست برای درمان بیماری پریودنتال
اگر از بیماری پریودنتال یا لثهای رنج میبرید به هیچ عنوان نگران و مضطرب نباشید. بیماری پریودنتال بسیار شایع بوده و ممکن است با درجات مختلفی در بیش از نیمی از افراد بالغ جامعه یافت شود. با این حال بیان این نکته اهمیت فراوانی دارد که بر اساس تحقیقات گسترده پیشنهاد شده است که بیماریهای پریودنتال با بیماریهای مزمن؛ مانند سکته مغزی، بیماری قلبی و دیابت مرتبط است. از این رو بیماریهای پریودنتال چالش بر انگیز ممکن است نیازمند اقدامات تخصصیتر باشد. ممکن است دندان پزشک عمومی شما را به دلایل زیر به متخصص پریو ارجاع دهد:- ابتلا به بیماری پریودنتال متوسط تا شدید که با علائمی مانند تورم، خونریزی یا تحلیل رفتن لثهها، احساس درد و ناراحتی در اطراف، داخل و یا زیر لثهها، از دست دادن دندانها و تغییر شکل نحوه قرارگیری دندانهای فوقانی بر تحتانی روی هم مشخص خواهد شد.
- وجود سابقهی ابتلا به بیماری زمینهای در شما یا در اعضای خانوادهتان از جمله بیماری قلبی، سکته مغزی، دیابت، بیماری تنفسی، پوکی استخوان و بدخیمی
- شرح حال مصرف سیگار و دخانیات که شما را در معرض ابتلا به بیماری پیشرفته دهان و دندان قرار میدهد.
برای مطالعه بیشتر ؛ ترک زبان چه عوارضی را داراست؟
ارجاع به یک پریودنتیست برای کارگذاری ایمپلنت
همانطور که در بالا اشاره کردیم، پریودنتیست یک دندانپزشک تخصص یافته جهت کارگذاری ایمپلنت میباشد؛ که با گذراندن مراحل اضافهتر آموزشی، به طور کامل برای اقدامات جراحی مانند کارگذاری ایمپلنت آموزش دیده است. یک متخصص پریو آگاهی کاملی از بافت سخت ( استخوان و دندانها) و بافت نرم (لثهها و گونهها) حفره دهان داشته که لازمهی کارگذاری موفق ایمپلنت میباشد. در کنار این دلایل اصلی جهت ارجاع شما به یک متخصص پریو برای کارگذاری ایمپلنت، ممکن است به دلایل زیر نیز دندانپزشک شما را به یک متخصص پریو ارجاع دهد؛- ممکن است شما به کارگذاری چند ایمپلنت نیاز داشته باشید که نیاز اقدامات پیچیده و در نظر گرفتن شیوههای مختلف درمانی داشته باشد.
- ساختار استخوانی اندک برای کارگذاری ایمپلنت که قرار دادن آن را دشوار و نیازمند به اقدامات تخصصیتر میکند.
- اگر محل قرارگیری ایمپلنت در فک بالایی در قسمت پشتی فک و نزدیک به سینوس باشد. در این حالت، پیش از کارگذاری ایمپلنت نیاز به اقداماتی مانند بالا بردن کف سینوس و رشد استخوان کافی برای قرارگیری ایمپلنت به منظور ایجاد فضای کافی بین ایمپلنت و سینوس وجود دارد.
دیدگاهی وجود ندارد.