تماس

درمان بارداری خارج از رحم و راه های پیشگیری از آن

درمان بارداری خارج از رحم
۱ شهریور ۱۴۰۲
بارداری خارج از رحم زمانی رخ می‌دهد که سلول تخم لقاح یافته در جایی غیر از داخل رحم قرار گیرد و رشد کند. معمولاً این سلول تخم در لوله‌های فالوپ که تخمدان را به رحم متصل می‌کنند، گیر می‌کند. علت این اتفاق ممکن است آسیب یا انسداد لوله‌های فالوپ باشد که جلوی حرکت سلول تخم را بگیرد. بارداری خارج از رحم می‌تواند برای هر کسی پیش بیاید و خطرات جدی دارد. بنابراین، شناسایی علائم آن و درمان سریع آن ضروری است. پزشک با استفاده از سونوگرافی می‌تواند بارداری خارج از رحم را تشخیص دهد. درمان بارداری خارج از رحم و راه های پیشگیری از آن

شایع‌ ترین علائم بارداری خارج از رحم

بارداری خارج از رحم یکی از شرایط نادر و خطرناک است که ممکن است برای برخی از زنان رخ دهد. در این حالت، تخمک بارور شده به جای رحم، در جای دیگری از بدن قرار گرفته و نمی‌تواند به طور طبیعی رشد کند. این موضوع می‌تواند باعث خونریزی شدید، عفونت، آسیب به لوله‌های رحم و حتی مرگ شود. بنابراین، تشخیص و درمان به موقع بارداری خارج از رحم بسیار مهم است. برای تشخیص بارداری خارج از رحم، لازم است به علائم و نشانه‌های آن توجه کنید. علائم بارداری خارج از رحم ممکن است شامل موارد زیر باشند:
  • پریود نشدن
  • حساسیت پستان‌ها
  • حالت تهوع
  • خونریزی واژینال
  • درد شکم یا لگن
  • تمایل به اجابت مزاج
  • سبکی سر
  • غش
  • تشنج
پیشنهاد ویژه برای مطالعه : دلیل ناهمواری اجزای صورت بعد از جراحی لیپوساکشن غبغب چیست ؟
این علائم ممکن است در هر زمان از بارداری ظاهر شوند و شدت آن‌ها در هر فردی متفاوت است. بعضی از زنان هیچ علامتی ندارند و فقط با چک کردن سطح هورمون HCG یا سونوگرافی از بارداری خود مطلع می‌شوند. بعضی دیگر با خونریزی شدید و درد ناگهانی روبرو می‌شوند که نشان دهنده پارگی لوله رحم است. این حالت یک اورژانس پزشکی است و نیاز به جراحی فوری دارد. بسته به شرایط هر شخص، روش‌های مختلفی برای درمان بارداری خارج از رحم وجود دارد. این روش‌ها عبارتند از:

درمان دارویی

در صورت تشخیص زود هنگام و عدم پارگی لوله، ممکن است داروهای شیمیایی تجویز شود که باعث تخریب تخمک بارور شده و جلوگیری از رشد آن می‌شود. در نهایت تخمک با حالتی مشابه سقط جنین، دفع می‌شود. درمان دارویی

جراحی لاپاراسکوپی

در صورت پارگی لوله یا عدم جواب دادن به دارو، جراحی لاپاراسکوپی انجام مي‌شود که با استفاده از چند سوراخ کوچک در شکم، تخمک بارور شده و قسمت آسيب ديده لوله رحم را بر مي‌دارد. گاهي اوقات، تخمک به حدی بزرگ شده است که باعث آسیب جدی به لوله رحم شده است، در چنین حالتی لوله رحم كاملاً برداشته می‌شود.

مراقبت از بروز بارداری

بعد از درمان، لازم است سطح هورمون HCG را چک کنید تا مطمئن شوید که بارداری خارج از رحم کاملاً پایان یافته است. برای جلوگیری از عفونت، داروهای ضد التهاب و آنتی‌بیوتیک نیز مصرف می‌شود. بارداری خارج از رحم ممکن است تاثیرات جانبی و پیامدهای جانبی زیادی را برای شخص به همراه داشته باشد. این تاثیرات می‌توان شامل برخی و یا همه‌ی موارد زیر باشد.
  • خونریزی شدید
  • عفونت
  • ناباروری
  • بارداری خارج از رحم مجدد
  • افسردگی
  • اضطراب
  • ترس از بارداری دوباره
برای پیشگیری و مراقبت از بروز بارداری خارج از رحم، لازم است به عوامل خطر و راه‌های کاهش آن‌ها توجه کنید. هرچند هنوز به صورت علمی و قطعی اثبات نشده است، اما هر کدام از موارد زیر می‌تواند ریسک بروز بارداری خارج از رحم را تا حدودی افزایش دهد.
  • سابقه بارداری خارج از رحم
  • سابقه عفونت یا آسیب به لوله‌های رحم
  • سابقه جراحی شکم یا لوله‌های رحم
  • سابقه استفاده از دستگاه‌های ضد بارداری داخل رحم
  • سابقه استفاده از روش‌های لقاح مصنوعي
  • سن بالاتر از 35 سال
  • سابقه سيگار كشيدن

بارداری خارج از رحم چه زمانی مشخص می‌ شود؟

علی‌رغم شباهت علائم بارداری خارج از رحم با بارداری معمولی، می‌توان در همان هفته‌های اول بارداری بارداری خارج رحمی را با کمک سونوگرافی تشخیص داد. پس از پایان هفته 5، اولین سونوگرافی برای تشخیص ساک حاملگی انجام می‌شود و در همین مرحله پزشک می‌تواند، بارداری خارج رحمی را تایید و یا رد کند. اگر در هفته ششم بارداری، آزمایش خون نشان دهد که فرد باردار است ولی در سونوگرافی عادی، جنین یا ساک حاملگی در رحم دیده نشود، ممکن است بارداری خارج از رحم باشد. همچنین، اگر جنین در لوله‌های فالوپ دیده شود، بارداری خارج از رحم قطعی است. در صورتی که تشخیص بارداری خارج از رحم تا پایان هفته 7 انجام نشود، می‌تواند منجر به آسیب به لوله فالوپ و از بین رفتن آن شود. هرچند از بین رفتن لوله فالوپ به معنی از دست دادن کامل باروری نیست، ولی می‌توان شانس باردارهای بعدی را کمتر کند. همچنین در صورتی که هر دو لوله فالوپ از بین بروند، تنها راه بارداری آی وی اف خواهد بود. به همین دلیل در صورت مثبت بودن آزمایش بارداری در پایان هفته پنجم، اولین کاری که باید انجام دهید مراجعه به پزشک متخصص برای انجام سونوگرافی ساک حاملگی است. بارداری خارج از رحم چه زمانی انجام می شود؟

تشخیص بارداری خارج رحمی با سونوگرافی

همان‌طور که گفتیم تشخیص دقیق بارداری خارج از رحم با سونوگرافی انجام می‌شد که می‌تواند به دو صورت سونوگرافی شکم و یا سونوگرافی واژینال باشد.

سونوگرافی شکمی  (Abdominal ultrasound)

سونوگرافی شکمی (Abdomen) از روی شکم انجام می‌شود. برای بهتر شدن کیفیت تصاویر از مقداری ژل مخصوص سونوگرافی روی سطح پوست استفاده می‌شود و در پزشک با بررسی رحم و ضمائم آن محل قرار گیری ساک حاملگی را مشخص می‌کند.

سونوگرافی واژینال (Transvaginal ultrasound)

در این نوع از سونوگرافی از یک مبدل فراصوت کوچک‌تر استفاده می‌شود. این مبدل وارد واژن شده و بعد از آن تصویری دقیق‌تر و واضح‌تر از فضای داخلی رحم به دست می‌آید. معمولاً سونوگرافی واژینال در اوایل بارداری انجام می‌شود. موقعیت دهانه رحم در این روش مورد ارزیابی قرار می‌گیرد، هم در قسمت خلفی (رو به دنبالچه) و هم در جلو. سونوگرافی واژینال یک روش دقیق‌تر برای تشخیص بارداری خارج رحمی است و نسبت به سونوگرافی شکمی تشخیص مطمئن‌تری را ارائه می‌دهد. پیشنهاد ویژه : کاشت مو پیشرفته با رویش طبیعی و دائمی

علت بارداری خارج از رحم چیست؟

هرچند تا‌کنون علت قطعی برای بارداری خارج از رحم همیشه مشخص نشده است، اما موارد زیر می‌تواند احتمال بروز بارداری خارج از رحم را تشدید کند.

التهاب و زخم در لوله فالوپ در اثر جراحی یا عفونت

در صورتی که قبلاً دچار بیماری‌های عفونی در ناحیه لگن شده‌اید، مانند بیماری التهابی لگن (PID) و یا لوله‌های فالوپ شما قبلاً تحت جراحی قرار گرفته‌اند، احتمال بروز بارداری خارج رحمی در شما بیشتر خواهد بود. به همین دلیل لازم است که به محض مثبت شدن آزمایش بارداری وقت سونوگرافی ساک حاملگی را مشخص کنید تا در صورت بروز بارداری خارج رحم، از آسیب رسیدن به لوله فالوپ جلوگیری کنید.

عوامل هورمونی

هرچند دلیل قطعی برای آن یافت نشده است، اما شواهد نشان می‌دهد که مشکلات هورمونی و همچنین مصرف داروهای هورمونی مانند پروژسترون، احتمال بارداری خارج رحم را افزایش می‌دهد.

ناهنجاری ژنتیکی

اگر در اعضای خانواده شما، مادر، خواهر، عمه و خاله‌ای وجود دارد که دچار بارداری خارج از رحم شده است، این احتمال برای شما نیز بیشتر خواهد شد. وجود بارداری خارج رحم در اعضای خانواده و فامیل نزدیک نشان می‌دهد که شما یک کیس مستعد برای بروز بارداری خارج رحم هستید.

عوامل تاثیر گذار در ماندگاری کاشت سیبیل چه چیز‌هایی هستند ؟

برای جلوگیری از بارداری خارج از رحم چه کار هایی می‌ توان انجام داد؟

برای کاهش خطر بارداری خارج از رحم، می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:
  • در صورت داشتن علائم عفونت یا التهاب در ناحیه تناسلی، به پزشک مراجعه کنید و درمان لازم را دریافت کنید.
  • از روش‌های مناسب و مطمئن ضد بارداری استفاده کنید و در صورت نقص یا عوض کردن آنها، با پزشک مشورت کنید.
  • در صورت تمایل به بچه دار شدن، به پزشک مراجعه کنید و سلامت لوله‌های رحم خود را چک کنید.
  • در صورت داشتن سابقه بارداری خارج از رحم، با پزشک مشورت کنید و در صورت بروز علائم غیر طبیعی یا نگران کننده، خیلی سریع پزشکتان را در جریان قرار دهید.
2 دیدگاه

شماهم توی این بحث شرکت کنید

Nancee گفت:

Very good information. Lucky me I ran across your website
by accident (stumbleupon). I have saved as a favorite for later!

My web blog – how to get more followers on instagram (wwd.com)

زهرا ملکی گفت:

Thanks dear Nancee, we’re glad, we could helped.